NIEUWSBRIEVEN

Nieuwsbrief Open Vloer: januari 2018

De volgende Open Vloer:

1 februari 2018

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7 3051 HA Rotterdam

van 13.15 – 17.00 uur

Het nieuwe jaar is weer begonnen: 2018. Voor veel mensen is het begin van het jaar een moment om stil te staan bij wat er in het afgelopen jaar is gebeurd én stil te staan bij hoe ze het in het nieuwe jaar anders zouden willen. Dat hebben wij als Open Vloer ook gedaan. Dat betekent dat we nieuwe tarieven hebben én een stappenkaart.

De nieuwe tarieven zien er als volgt uit:
een opstelling van circa een uur bedraagt € 85,-; het aanwezig zijn bedraagt € 45,-.

NIEUW: STAPPENKAART MET 20% KORTING

We hebben ook een stappenkaart die recht geeft op 20% korting op een opstelling. De stappenkaart bestaat uit een abonnement voor 4 keer over 2 jaar, waarin we als Open Vloer 12 maal bij elkaar komen.

Een opstelling is niet zomaar iets. Een klant vertelde het volgende verhaal:
“Mijn zoon heeft bij jullie een opstelling gedaan en is een ander mens geworden. Mensen die hem kennen zeggen tegen mij dat ik goed voor hem gezorgd heb, maar dan vertel ik steeds dat een opstelling deze verandering teweeg heeft gebracht. Hij heeft nu inzicht in zijn situatie gekregen. Veel meer mensen zouden een opstelling moeten doen om hun rommel op te ruimen of om inzicht te krijgen.”

Voor dergelijke verhalen zijn we dankbaar, want we horen ze niet altijd.

Wil je eens naar jouw situatie kijken of wil je met een schone lei beginnen, overweeg dan eens om een opstelling te doen. In de vorige nieuwsbrief schreven we:

Hoe we ook in het leven staan, we hebben met mensen te maken: familie, vrienden, collega’s, buren, onbekenden. Met al deze mensen hebben we een relatie, soms sterk, soms minder sterk, soms heel zwak. Sommige verbindingen in relaties zijn zo sterk, in positieve of negatieve zin, dat ze ons voortdurend gebonden houden. We kunnen ons dan gevangen en opgesloten voelen. We merken het jarenlange effect van die verbinding in het gevoel dat onzichtbare draden ons gebonden houden, alsof we voor een transparante muur staan waar we toch niet doorheen kunnen breken, alsof we zelf niet verder kunnen.
Maar ook al zijn die verbindingen belangrijk en onvermijdelijk, de kunst is om vrij te zijn, je niet te laten beperken door die verbindingen. Want verbindingen dienen in vrijheid aangegaan te worden en in vrijheid te worden onderhouden. Vaak is het nuttig, als een verbinding je belemmert, te onderzoeken of je puzzelstukken kunt inzetten die je helpen een liefdevolle en vrije verbinding aan te gaan.

Het kost natuurlijk geld, maar je krijgt er vaak een onschatbare schat voor terug.

Je bent aanstaande donderdag 1 februari van harte welkom!

De prijzen zijn: voor een opstelling van ca. een uur € 85,-. Als aanwezige of representant betaal je € 45,-. Voor bedrijven en ZZP’ers zijn deze bedragen excl. BTW.

Je kunt je opgeven bij Ranjana Wiersema: info@openvloer.nl;
06 21 22 89 98.

We zien je graag bij Open Vloer.

 

 

 


Nieuwsbrief Open Vloer: December 2017

De volgende Open Vloer:

8 december 2017

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7 3051 HA Rotterdam

van 13.15 – 17.00 uur

“Alles is relaties, maar relaties kunnen soms wel knellen.”

 

 

 

 

 

Hoe we ook in het leven staan, we hebben met mensen te maken: familie, vrienden, collega’s, buren, onbekenden. Met al deze mensen hebben we een relatie, soms sterk, soms minder sterk, soms heel zwak. Sommige verbindingen in relaties zijn zo sterk, in positieve of negatieve zin, dat ze ons voortdurend gebonden houden. We kunnen ons dan gevangen en opgesloten voelen. We merken het jarenlange effect van die verbinding in het gevoel dat onzichtbare draden ons gebonden houden, alsof we voor een transparante muur staan waar we toch niet doorheen kunnen breken, alsof we zelf niet verder kunnen.

 

 

 

 

 

Maar ook al zijn die verbindingen belangrijk en onvermijdelijk, de kunst is om vrij te zijn, je niet te laten beperken door die verbindingen. Want verbindingen dienen in vrijheid aangegaan te worden en in vrijheid te worden onderhouden. Vaak is het nuttig, als een verbinding je belemmert, te onderzoeken of die verbinding echt nuttig is en puzzelstukken in te zetten die je helpen een liefdevolle en vrije verbinding aan te gaan.

 

 

 

 

 

Opstellingen is een mooie methode om naar die puzzelstukjes te kijken. En misschien gaat in jou een licht schijnen dat je vrijer maakt in je eigen handelen.

Je bent aanstaande vrijdag 8 december van harte welkom!

De prijzen zijn: voor een korte opstelling van een half uur € 39,-; voor een langere van 3/4 – 1 uur € 79,-. Als aanwezige of representant betaal je € 29,-. Voor bedrijven en ZZP’ers zijn deze bedragen excl. BTW.

Je kunt je opgeven bij Ranjana Wiersema: info@openvloer.nl; 06 21 22 89 98.

We zien je graag bij Open Vloer.

 

Nieuwsbrief Open Vloer oktober 2017

Voeding en perikelen: gedoe met eten.

3 november 2017, 13.15 – 17.00 uur

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7, 3051 HA Rotterdam

“Heb je wel eens gedoe met eten…?”

baby-e1460672856505

 

 

 

 

 

We hebben allemaal voeding nodig. Om ons lichaam goed te laten functioneren en om gezond en wel te kunnen leven. Eten geeft ook voldoening en is vaak een bron voor gezelligheid.

gezellgiheid eten

 

 

 

 

Maar soms ervaren mensen ‘gedoe’ rond voeding. Dan zijn er gewoonten en patronen die dwangmatig en ‘niet voedend’ zijn. Bijvoorbeeld steevast teveel eten, te weinig eten, troost-eten, frustratie-eten, calorieën tellen, geen tijd nemen voor eten, niet in gezelschap eten, je zorgen maken over eten.

rommel met eten

 

 

 

 

 

Het kan zijn dat deze eet- en voedingspatronen uitingen zijn van onderliggende, onbewuste dynamieken. Dat het symptomen zijn die eigenlijk naar iets diepers wijzen, dat om aandacht en erkenning vraagt. Met behulp van voedingsopstellingen kan ‘dat diepere’ zichtbaar en voelbaar worden en kan het dwangmatige in de gewoonten en patronen doorbroken worden. Er ontstaat dan meer bewustzijn en ruimte rond voeding. Dat draagt eraan bij dat je je meer ‘heel en vrij’ kunt voelen en (andere) keuzen kunt maken over hoe jij je voedt en hoe je leeft.
Ervaar je ‘gedoe’ rond voeding? Wil je anders ten opzichte van eten komen te staan? Wil je in veiligheid onderzoeken wat er meer of eigenlijk speelt? Of ben je geïnteresseerd in deze thematiek? Kom dan naar onze opstellingenworkshop ‘Voeding en perikelen’.

Je bent van harte welkom!

De prijzen zijn: voor een korte opstelling van een half uur € 39,-. Voor een langere van 3/4 – 1 uur € 79,-. Als aanwezige of representant betaal je € 29,-. Voor bedrijven en ZZP’ers zijn deze bedragen excl. BTW.

Je kunt je opgeven bij Ranjana Wiersema: info@openvloer.nl; 06 21 22 89 98.

We zien je graag bij Open Vloer.

Nieuwsbrief Open Vloer februari 2017

17 februari 2017, 13.15 – 17.00 uur

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7, 3051 HA Rotterdam

“Nee hè,” verzuchtte een vriendin, “alweer die goede voornemens voor het nieuwe jaar! Waarom komen die toch altijd omhoog in een nieuw jaar! Dat kan je elke dag toch doen?”

Tja, dacht ik, daar heeft ze eigenlijk wel gelijk in. Tenslotte is er elke dag weer een onbeschreven, schoon leeg blad om te beschrijven, in te kleuren op jouw eigen manier.

Ik zie hierbij een plaatje: een poster met een prachtige foto van de pluizenbol van een paardenbloem waaruit één zaadje wegzweeft, de lucht in. De tekst eronder is van Paramahansa Yogananda: “You are the master of the moments of your life”.

paardenbloemOef! Ik ben de meester van de momenten in mijn leven. Maar meester ik werkelijk de momenten van mijn leven? Hoe bewust en vrij ben ik hierin?

Steven Covey, schrijver van de bestseller De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, beschrijft hoe gedrag ontstaat: er komt een stimulus (een gebeurtenis) waarop een respons komt (de reactie). Covey gaat ervan uit dat er altijd een moment is tussen stimulus en respons, waarin de mens de keuze heeft voor een respons.

Als iemand steeds op dezelfde manier reageert wordt een herhaalde reactie uiteindelijk een gewoonte. Er wordt ook wel gezegd dat als er verlies van vrije wil is in gedrag, gesproken kan worden van verslaving. Dat is natuurlijk wel heftig.

Niemand wil verslaafd zijn. Niemand kiest bewust voor een gewoonte. Die sluipt er in de loop der tijd in.

“Vrij zijn” is zelf de regie hebben over je handelen. En de eerste stap naar vrijheid is bewustzijn.

Bewust worden van de onderliggende patronen in je handelen kan je verkrijgen door een opstelling. Inzicht verkrijgen waarmee die patronen te maken hebben, hoe je die kunt beïnvloeden om ze te kunnen loslaten. Dát is het doel van een opstelling.

En dat is de reden waarom wij – van Open Vloer- zo enthousiast zijn over opstellingen.

Het is een indringende én tegelijk vriendelijke methode die een ieder met dit doel kan ondersteunen. We zullen je van harte verwelkomen!

inerlijke-warmte

 

 

De prijzen zijn al volgt: voor een korte opstelling van een half uur betaal je € 39,-. Voor een langere van 3/4 – 1 uur betaal je € 79,-. Als aanwezige of representant betaal je € 29,-. Voor bedrijven en ZZP’ers: ex 21 % btw.

Je kunt je opgeven bij Ranjana Wiersema: info@openvloer.nl.

 

Nieuwsbrief Open Vloer: December 2016

Het jaar nadert zijn eind; een nieuwjaar staat voor de deur

15 december 2016, 13.15 – 17.00 uur

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7, 3051 HA Rotterdam

“Wil je ont-dekken en je innerlijke warmte vrijelijk laten stromen,
zonder obstakels?”

kaarsen-2016
De herfst is begonnen; de winter staat voor de deur. En het Nieuwe jaar. 2016 Is in rook aan het opgaan. De goede voornemens liggen bij sommigen van ons alweer op ons te wachten. En of we nu goede voornemens maken of niet, we willen allemaal een gelukkig leven, voor onszelf en voor onze geliefden. Soms staat daarvoor iets in de weg, iets waar je niet altijd de vinger op kan leggen. En toch zijn er vele manieren om daar achter te komen. Opstellingen is er één van.

Velen hebben van een familieopstelling gehoord. Zo’n familieopstelling geeft je inzicht in de dynamiek in je gezin van herkomst, de invloeden ervan op je leven en helpt je met het vinden van oplossingsrichtingen. Maar er is met opstellingen veel meer mogelijk. Je kunt ook een vraag opstellen over je werk, je doel of bestemming in je leven, je relatie met anderen, je financiën, je gezondheid… noem maar op. In die zin kunnen opstelling helpen om inzicht te krijgen in jouw situatie, zodat het leven makkelijker geleefd kan worden.

Opstellingen moet je ervaren. De ervaring laat de waarde ervan zien en voelen. Op onze website zie je een aantal reacties van deelnemers die baat bij onze opstelling in Open Vloer hebben gehad.

inerlijke-warmte
De prijzen zijn al volgt: voor een korte opstelling van een half uur betaal je € 39,-. Voor een langere van 3/4 – 1 uur betaal je € 79,-. Als aanwezige of representant betaal je € 29,-.

Je kunt je opgeven bij Ranjana Wiersema: info@openvloer.nl.

We willen je hierbij van harte ondersteunen!


 Dsc_0002

Nieuwsbrief van Open Vloer

23 juni 2016

Beleef de zomer!

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7, 3051 HA Rotterdam

TIJD: 13.15 – 17.00 UUR (INLOOP VANAF 13.00 UUR).

Ken je dat liedje nog:

T’is weer voorbij die mooie zomer,

die zomer die begon zowat in mei…

ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen

maar voor j’het weet is heel die zomer al weer lang voorbij……

Zelf krijg ik hier altijd zo’n weemoedig gevoel van. Een beetje spijtig, alsof we er achteraf toch te weinig van hebben genoten, van die mooie zomer. Het mooie weer, de zon, het warme briesje, de vrijheid die zomer met zich meebrengt, als vanzelfsprekend hebben ervaren. Het zomaar hebben laten gebeuren en wijzelf met onze gedachten en emoties in de toekomst of in het verleden vertoeven.

Laten we over deze zomer dit achteraf gevoel achterwege laten! Laten we bewust de zomer in gaan. Bewust van de warmte, van vrijheid genieten. Door aanwezig te zijn. In het moment te leven. Door af & toe stil te staan en zo’n intern fotootje te maken van het moment. Het moment dat nooit meer terugkomt, dat uniek is. En dat je het NU kunt beleven.

Totaal in het NU leven kan pas werkelijk als je vrij bent om je over te geven, te kunnen vieren wat er nu is.

Soms merk je dat alle voorwaarden voor genieten aanwezig zijn en dat dit toch niet lukt. Er kan dan iets onbestemds zijn wat je hindert, of iets concreets wat je bezig houdt. Om te genieten is inzicht, acceptatie en loslaten gevraagd.

Als dit je niet goed lukt kan een opstelling je helpen. Je kunt hierdoor inzicht verkrijgen in wat je hindert en met enkele aanpassingen tot balans komen.

Hierin willen wij je graag ondersteunen!

Dus kom naar de Open Vloer op 23 juni en beleef de zomer met volle teugen! 

Graag tot ziens op 23 juni a.s. bij deze proeverij van de Open Vloer!

 

Deelnamekosten zijn:

voor particulieren:

€ 39,- korte opstelling (1/2 uur);

€ 79,- lange opstelling (3/4 –  1uur);

aanwezig: € 29,- (alle inclusief btw);

voor bedrijven en zzp’er: dezelfde prijzen exclusief btw.

Wij, van de Open Vloer, zijn allen erg enthousiast over Opstellingen. Wij begeleiden opstellingen, nemen deel als representant en ook mogen wij graag ervaren. Wij willen dit graag delen met anderen en tevens faciliteren wij om persoonlijke en universele inzichten naar voren te laten komen om er zo samen ‘wijzer’ door te worden.

Meld je aan of stel je vraag via een mail aan: info@openvloer.nl Wij verwelkomen je graag op
onze Open Vloer middagen!

Guus Scholten, Sonja Nossent, Ranjana Wiersema, Loes Bakker, Tara Dik

You received this email because you subscribed for it as {email}. If you’d like, you can unsubscribe.

stapel-van-pannekoeken-en-stroop-3392775

 

 

 

10 maart 2016
Stroop in mijn organisatie!
Proeverij van organisatieopstellingen

in Rotterdam, bij Impact Hub 1ste Middellandstraat 103, 3021 BD Rotterdam

TIJD: 19.00 – 21.30 UUR (INLOOP VANAF 18.45 UUR).

www.impacthub010.nl

Organisaties en teams zijn levende systemen, waarin het afwisselend stroomt of kabbelt, maar soms ook niet! Dan ervaar je traagheid of stroperigheid. Je wil er graag iets aan doen, maar je krijgt je vinger er maar niet achter: wat speelt er toch? Misschien speelt het al lang en is het al aangepakt, maar schiet het toch niet echt op en blijft er een krachtenveld zonder voortgaande beweging.

In deze proeverij laten we je de kracht van organisatieopstellingen ervaren. Je bent welkom met een vraagstuk over jezelf, je team, je afdeling, je hele organisatie, of je klantorganisatie. We doen eerst een introductie en vervolgens een aantal mini-opstellingen, zodat zoveel mogelijk vraagstukken ‘aangeraakt’ worden.

Na afloop heb je eerste inzichten, bijvoorbeeld over wat er rond je vraagstuk nog méér speelt, of onder de oppervlakte leeft. Of je kunt je ‘onderhuidse gevoel’ beter verwoorden, zodat je het in je organisatie beter bespreekbaar kan maken. Ook kunnen zich openingen en (oplossings)richtingen aandienen. Desgewenst kun je op een later moment een verdiepende opstelling bij ons doen, of ons uitnodigen om in jouw organisatie een opstelling te komen doen.

Graag tot ziens op 10 maart a.s. bij deze proeverij van de Open Vloer!
——————————————————————————–

Deelnamekosten zijn (incl. koffie en thee):

€ 50,- (ex. BTW) voor organisaties.

€ 50,- (incl. BTW) voor particulieren.


Speed daten met je toekomst

5 februari 2016, 13.15 – 17.00 (inloop 13.00)

in Rotterdam, bij Djoj, Antony Duyklaan 5-7 3051 HA Rotterdam

“Heb je wel eens gezien hoe mooi en krachtig je bent?”

kat-ziet-leeuw-in-spiegel

 

 

 

 

Dit is wat we als leden van Open Vloer willen:
“Wij willen je helpen en ondersteunen om jouw potentie, schoonheid en talenten in de spiegel te bekijken. Wij staan naast je. Wij begeleiden je in het nemen van je volgende stap in jouw reis (proces)”

zelfreflectie-evalueren

 

 

 

 

 

Op 5 februari aanstaande hebben we het thema Speed daten met je toekomst genoemd. Dat geldt overigens voor veel opstellingen: daarin kijk je naar de toekomst door het verleden te verwerken en te accepteren. Door lasten terug te geven, verstrikkingen op te lossen, de ander te eren, noem maar op. En als dat is gebeurd, gaat de toekomst je omarmen.

letterhug

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de prijzen wat aangepast: voor een korte opstelling van een half uur betaal je € 39,-. Voor een langere van 3/4 – 1 uur betaal je € 79,-. Als aanwezige of representant betaal je € 29,-.

Je kunt je opgeven bij Ranjana Wiersema: info@openvloer.nl.

We zien je graag bij Open Vloer


Dsc_0055-1-300x200

 

Wil je kijken naar jouw vraag in een opstelling?

Dat kan!

Wanneer:
woensdag 9 december 2015

tijd: van 13.00 – 16.45 uur

Kosten:
Voor eigen opstelling € 80 incl. 21% btw
Voor aanwezigheid/representant € 40 incl. 21% btw

De volgende data zijn:

vrijdag 5 februari 2016
vrijdag 15 april 2016 (proeverij voor organisatie vragen)
Proeverij € 25 incl. 21% btw voor particulieren en € 50,- (ex btw) voor bedrijven
——————————————————————-

Proeverij 21 november 2015

Geld of je Leven: De waarde van Opstellingen

management / réseaux sociaux / rencontre

Introductiemiddag Opstellingen: 21 november 2015, Tempel van Alledag, Jan Vrijmanstraat 339, Amsterdam, Ijburg

14.00 – 16.30 uur (inloop 13.45 uur)

——————————————————————-

Velen hebben van een familieopstelling gehoord. Zo’n familieopstelling geeft je inzicht in de dynamiek in je gezin van herkomst, de invloeden ervan op je leven en helpt je met het vinden van oplossingsrichtingen.

Maar er is met opstellingen veel meer mogelijk. Je kunt ook een vraag opstellen over je werk, je doel of bestemming in je leven, je relatie met anderen, je financiën, je gezondheid… noem maar op.

Opstellingen moet je ervaren. De ervaring laat de waarde ervan zien en voelen. Zoals je fruit moet proeven om te weten wat het is en hoe het smaakt.

Dat is precies wat we deze middag aanbieden: een proeverij van opstellingen. Om een idee te krijgen welke onderwerpen langs komen:

de kracht van je ouders

jouw relatie met geld

een miniopstelling

wat je in de wereld wil zetten.

——————————————————————————–

tempel_van_alledag_MURA_bank_940

Je bent welkom op 21 november 2015 in de Tempel van Alledag te Amsterdam, Jan Vrijmanstraat 339, IJburg.
Aan de workshop zijn geen kosten verbonden, maar we vragen een kleine bijdrage voor de zaalhuur, koffie en thee van € 5,-.
Je kunt je aanmelden via info@openvloer.nl, graag voor 1 november 2015.

We verwelkomen je graag

Wij, van de Open Vloer, zijn allen erg enthousiast over Opstellingen. Wij begeleiden opstellingen, nemen deel als representant en ook mogen wij graag ervaren. Wij willen dit graag delen met anderen en tevens faciliteren wij om persoonlijke en universele inzichten naar voren te laten komen om er zo samen ‘wijzer’ door te worden.

Meld je aan of stel je vraag via een mail aan: info@openvloer.nl Wij verwelkomen je graag op
onze Open Vloer middagen!

Guus Scholten, Sonja Nossent, Ranjana Wiersema, Loes Bakker, Tara Dik

groepsfoto-300x216

 

 

 

 


OPEN VLOER ROEPT! vrijdagmiddag 5 juni 2015 13-17u Locatie: Centrum Djoj in Rotterdam zie: http://www.djoj.nl/


Wil je deelnemen aan een opstelling of zelf een vraag inbrengen in een opstelling? Je bent van harte welkom bij de Open Vloer in Centrum Djoj in Rotterdam. De kosten zijn € 40 voor aanwezigen/ representanten en € 80 voor wie een vraag inbrengt. Meld je aan via info@openvloer.nl of kijk op www.openvloer.nl

Waarom een Opstelling?

De methodiek van Opstellingen komt voort uit het Systemisch denken – dat als uitgangspunt neemt dat elk individu onderdeel uit maakt van een groep mensen, dat ‘systeem’ wordt genoemd. Als mens maken we deel uit van meerdere groepen en systemen. Denk bijvoorbeeld aan je werk, vrienden, de straat waar je woont, je gezin en ook het gezin van herkomst. Een opstelling over een situatie binnen een systeem kan er voor zorgen dat je helder krijgt welke – vaak soms diep onbewuste – beweegredenen jijzelf en andere mensen hebben binnen het systeem ter verklaring van gedrag. Oplossingen komen dichterbij! Om dit uit te leggen – volgt hieronder een case ter verduidelijking:

Met welke opdracht ben jij op pad gestuurd?! troonwisseling1

In een familie kan het zo zijn dat het bedrijf van Opa wordt overgedragen aan Vader en de meest logische stap wordt dan dat de Zoon dit bedrijf ook over gaat nemen. Wat nu wanneer de zoon dit niet wil? En zo duidelijk als het hier geschetst wordt, hoeft het niet te zijn. Zo vertelt Sandra Konrad, Duits Psychologe en Systeemtherapeute, in haar boek ‘Het zit in de familie’ over een geneeskunde student die voor de derde keer voor een belangrijk tentamen was gezakt. Dat betekende het einde van zijn studie. Wat voor hem gelijkstond aan het einde van alles; hij dacht zelfs serieus aan zelfmoord. De vraag is nu door welke droom werd er een streep gezet? Konrad kreeg boven tafel dat hij eigenlijk diep van binnen helemaal geen dokter wilde worden, maar dat waar hij het meest tegenop zag was dat hij het zijn ouders moest vertellen. Die waren namelijk allebei arts en hadden het altijd geweldig gevonden dat hij in hun voetsporen wilde treden. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat het driemaal zakken voor zo’n belangrijk tentamen misschien wel als een heldendaad van het onbewuste gezien kan worden. Bron: Uit Psychologie Magazine, maart 2015, tekst Anne Pek Misschien zet deze case je aan het denken? De vraag die we jou dan willen stellen is: Welke (onbewuste/soms onuitgesproken) opdracht heb jij van je familie meegekregen?


Op 5 juni en andere Open Vloer bijeenkomsten krijg je de mogelijkheid om jouw vraag in te brengen over welke situatie dan ook. Mocht je van te voren willen overleggen, dan kan dit altijd door via info@openvloer.nl contact op te nemen.

Boeken TipsHet zit in de Familie’ – door Sandra Konrad

Hoe we ons kunnen bevrijden van negatieve invloeden van de familie – door Duits Psychologe en Systeemtherapeute Sandra Konrad   sandra-konrad

 Meld je aan of stel je vraag via een mail aan: info@openvloer.nl

Wij verwelkomen je graag op onze Open Vloer middagen! Wij, van de Open Vloer, zijn erg enthousiast over Opstellingen. Wij begeleiden opstellingen, nemen deel als representant en ook mogen wij graag ervaren. Onlangs hebben wij allen ook voor een grote overheidsorganisatie organisatie opstellingen mogen begeleiden. Daar zijn wij trots op! Wij willen onze ervaring graag geven en delen met anderen en tevens faciliteren wij om persoonlijke en universele inzichten naar voren te laten komen om er zo samen ‘wijzer’ door te worden.


OPEN VLOER ROEPT! data voorjaar 2015:Vrijdag 13 februarivrijdag 17 aprilvrijdag 5 juniLocatie: Centrum Djoj in Rotterdam zie: http://www.djoj.nl/
Wil je deelnemen aan een opstelling of zelf een situatie inbrengen in een opstelling? Je bent van harte welkom bij de Open Vloer in Centrum Djoj in Rotterdam! De kosten zijn € 40 voor aanwezigen/ representanten en € 80 voor wie een vraag inbrengt. Wil je een thema inbrengen? Laat het ons weten via info@openvloer.nl of kijk op www.openvloer.nl


Zelf Doen: Praktijkopdracht van 3 Systemische wetten: Plek Orde & Balans

Deze nieuwsbrief beginnen we met een opdracht die te maken heeft met de drie systemische wetten; Plek, Orde en Balans. Dit doen we zodat je jezelf of iemand anders op weg kunt helpen om eventuele verstoringen in een systeem helder te krijgen. Kortom dit is een bewustwordingsopdracht wat vaak het begin is van bepaalde acties die je kunt koppelen om balans te herstellen. Op je werk: stel het loopt niet lekker op je werk. Stap 1: word je eens bewust van de plek waar jij zit en de plek waar de ander(en) zitten. Daarbij kun je denken aan de werkplek,  de plek aan de lunch tafel of bij vergaderingen. Stap 2: Ga eens bewust op een andere plek zitten bij de lunch/vergadering en probeer op een andere manier contact te maken door bijvoorbeeld met een andere positieve stemming het gesprek aan te gaan. Bij een werkplek zou je een stoel kunnen pakken en tijdens een gesprek aan tafel anders te gaan zitten dan je normaliter zou doen. Stap 3: wees sensitief op kleine veranderingen. Wanneer er positieve veranderingen zijn, ga dan zo door. Mocht het juist negatiever uitwerken dan daarvoor – dan kun je uiteraard weer iets anders proberen. Succes! Stap 4: Wil je sparren over wat er gebeurt? Neem dan contact op met de Open Vloer en wees welkom op één bovenstaande data voor nader inzicht.


Satir-kleur-150x150 Wist u dat ….

  • …Therapie en coaching een groter effect hebben wanneer iemands leefsysteem bij de therapie wordt betrokken. Dit komt oorspronkelijk van Virginia Satir (foto): Satir komt hier achter (ca. 1950) wanneer zij met een cliënt een sessie heeft en per toeval de moeder van de cliënt meedoet aan de sessie. Satir merkt vervolgens op dat de veranderingen bij de cliënt beter zijn ‘beklijfd’
  • Het doel van het opstellen van iemands systeem (van herkomst) is de onzichtbare relaties en knelpunten daartussen zichtbaar te maken, te (h)erkennen, erkennen en zo mogelijk weg te nemen.

Boeken Tips Satir-boek-150x150 Aanrader! The Satir Model – Family Therapy and Beyond by Virginia Satir, John Banmen, Jane Gerber, Maria Gomori


Meld je aan of stel je vraag via een mail aan: info@openvloer.nl Wij verwelkomen je graag op onze Open Vloer middagen! Wij, van de Open Vloer, zijn erg enthousiast over Opstellingen. Wij begeleiden opstellingen, nemen deel als representant en ook mogen wij graag ervaren. Wij willen dit graag delen met anderen en tevens faciliteren wij om persoonlijke en universele inzichten naar voren te laten komen om er zo samen ‘wijzer’ door te worden. Guus Scholten, Sonja Nossent, Ranjana Wiersema, Loes Bakker, Tara Dik

OPEN VLOER ROEPT! data najaar 2014:

VRIJDAG 14 november: thema ‘Goed Afscheid Nemen’ van 13.30 uur – 17.30 uur; Plaats: Oost West Centrum Rotterdam in de Groene Passage, Mariniersweg 9, 3011 NB Rotterdam, zaal Dojo Opaal WOENSDAG 10 december 13.30 – 17.00 uur Plaats: Centrum Djoj Rotterdam,  Antony Duyklaan 5-7,  3051 HA   Rotterdam,  Telefoon: 010-2850236

Wil je deelnemen aan een opstelling of zelf een situatie inbrengen in een opstelling? Je bent van harte welkom bij de Open Vloer in Oost West Centrum in de Groene Passage in Rotterdam! De kosten zijn € 75 voor wie een vraag inbrengt  en € 25 voor aanwezigen/representanten. Wil je een thema inbrengen? Laat het ons weten via info@openvloer.nl of kijk op www.openvloer.nl

67ff6f00-56f8-4b8a-b6b0-6b7ba96eed15-300x134


3 wetten van Opstellingen

Een opstelling is gebaseerd op 3 wetten; de Wet van Plaats, van Hiërarchie en Balans: o    Iedereen hoort er bij en heeft recht op een plaats/plek o    De plek die iemand inneemt komt meestal voort uit een bepaalde hiërarchie o    Er hoort een balans te zijn in geven en nemen


Marco van Basten

Respect: Marco van Basten kiest zijn eigen plek


Van Basten heeft qua resultaten in zijn voetbalcarrière als voetballer enorm veel behaald. Hij is ook uitgeroepen als beste voetballer van de wereld. Mensen in de voetbalwereld kijken tegen hem op, hij staat op een voetstuk – zo ook voor Dennis Haar die kort op de positie van hoofdtrainer wordt neergezet nadat Alex Pastoor was ontslagen. Dennis Haar zegt tijdens een interview op TV: “Ik ga zo iemand als Van Basten natuurlijk geen simpele klusjes laten doen”. Het wordt uitgesproken: Van Basten heeft een hoog aanzien, in de systemische hiërarchie staat hij bovenaan. Op het moment dat Van Basten een lagere positie verkiest, en de assistent – die op voetbalgebied minder aanzien geniet dan Van Basten, op een hogere positie terecht komt, ontstaat er systemisch onbalans. Organisatorisch gezien is dit natuurlijk wel mogelijk, maar systemisch bekeken past het niet en zal het systeem  – als bij een wetmatigheid – naar een nieuwe balans zoeken. De rumoer die er ontstaat is dan ook systemisch een logisch gevolg. Op het moment dat je dit organisatorische rumoer zou negeren, zou het te allen tijde toch weer de kop opsteken. Wanneer je systemisch leert denken, kijken en waarnemen, kun je de bewegingen benutten voor een her-organisatie waarin alle leden van het systeem een plek krijgen die past.

De aanstelling van John van den Brom, die samen met Van Basten in het Nederlands Elftal heeft gevoetbald, is een verstandige zet; zowel organisatorisch als systemisch. Omdat het voetstuk van Marco, dan weer enigszins in de buurt komt bij de nieuwe hoofdtrainer.


e62e4ff1-4f20-41f0-afaa-a2acad9ae09c-300x213 Het Belang van Goed Afscheid Nemen Themamiddag vrijdag 14 november Heb je een situatie (gehad) waarbij het afscheid nemen zwaar valt? Een opstelling maakt het onderliggende zichtbaar en kan helend werken. Soms is er afscheid, vrijwillig, omdat iemand dit zelf wenst. Maar soms is afscheid noodzakelijk, omdat iemand anders dat wil, of omdat er iets onoverkomelijks gebeurt. Een concreet voorbeeld is gedwongen ontslag. Er kan een gevoel van onvrede en onbalans ontstaan. Deze onbalans kan belemmerend werken voor vervolgstappen en/of ontmoetingen, zowel bij de ontslagen als achterblijvende en nieuwe medewerkers. Een opstelling kan deze belemmering zichtbaar maken, een helend effect hebben en de energiebalans bij alle betrokkenen herstellen. Heeft u interesse om deel te nemen? Mail naar info@openvloer.nl en reserveer uw plek voor een opstelling of representant! Zie ook onze website: www.openvloer.nl


DeGeleerde-Cover-187x300 BOEK – AANRADER ‘De Geleerde die niet wist hoe verder’ en andere Magische verhalen van Guus Scholten Dit is inmiddels het 3e boek van onze collega Guus Scholten en … eerlijk is eerlijk, wij zijn best heel trots op hem! Op 20 september jl. kreeg Guus het eerste exemplaar uitgereikt van zijn uitgever tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam. Voor meer informatie zie: http://guussavier.nl/boekshop/